advert

advert

advert

Продължават да продават Варна на парче, две министерства вдигат рамене – не знаели

Един от първите символи на морския туризъм в България – Калните бани във Варна, стават поредното заведение на крайбрежната алея. Въпреки че здравното министерство е било съсобственик на имота, никой там не знае за колко пари е продаден той, съобщава Нова телевизия. Баните са ползвани за лечебни процедури близо век от пациенти от цяла Европа.

Собственик на Калните бани вече е концесионерът на варненския плаж. От общината потвърждават, че са задействани документи за превръщането им в заведение за обществено хранене. От Министерство на културата одобрили. Баните обаче не са признати за културна ценност.

Екипът на Нова попита бившия собственик – Специализираната болница за рехабилитация – Варна, за колко е продаден имотът на плажа. Здравното заведение се оказва акционерно дружество между здравното министерство и фирма, регистрирана в Панама.

„Ние много години се борехме някой да ни разреши да направим реконструкция и ремонт, не ни се даде това разрешение. Не е продадено на безценица, това ви го гарантирам“, заяви Милена Николова, заместник-директор на болницата.

От здравното министерство обаче нищо не гарантират, водели дела с панамската фирма.

„Това, което някой преди нас е цапцаросвал, разбирам, че аз трябва да отговарям за него“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

Построените от чешки архитект варненски Морски кални бани, които били открити през 1926 г., се превърнали в моден хит за европейките. Те пристигали от различни държави, поблазнени от възможността да използват истинските дарове на тукашната природа – гореща и студена минерална вода, лечебна кал. Особено актуални били процедурите, съчетани с гроздолечение за отслабване и пречистване на организма. Активният сезон бил август – октомври. По това време баните разполагали с 240 първокласни и 840 кабини втора категория.

покажи / скрий коментарите

Мнения и обратна връзка

  1. Дамян |

    Тази порутена и изоставена сграда, е много по-добре да се ремонтира и да се направи на нещо, отколкото да събира гларусите и бездомниците, да я обръщат на кенеф!


Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

Още публикации