advert

advert

advert

Професоре, защо? Или да питаме кой…

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев забрани да се организира празник за варненци в „Екопарк“ – Варна, който е част от града. От кабинета си в София той разпоредил устно да бъде отказан достъп до градината, защото е по инициатива на БСП. Позовал на текст, който забранява политическа дейност на територията на висшите училища, въпреки че във водените предварително разговори с екипа му такъв проблем не беше очертан.  Екопаркът е на разпореждане на СУ. Аргументът му бил, че ще се прави предизборна агитация с мероприятието за Гергьовден. Не е ясно защо проф. Илчев е решил, че ще се прави агитация след като в момента кампания за избори няма. Не е ясно и защо след като събития там са провеждали други политически сили за моята партия това е забранено.

Проф. Илчев може и да има формално основание, но ми е интересно как точно в този момент реши, че празникът на Гергьовден не може да се състои. Мисля си дали пък някой високопоставен управляващ не го е посъветвал да го стори. Професоре, кой?

На 6 май искахме да организираме пролетен празник за варненци. Избрахме екопарка, защото е подходящ за това. Поканихме Славка Калчева и варненски самодейни, и професионални състави, за да стане наистина празник. В последния момент, след като всичко е организирано, получаваме отказ да влезем на територията на парка. За каква агитация говори проф. Илчев – не зная, зная, че целта ни беше да организираме пролетен празник, а не митинг.

Смятам, че е крайно време този екопарк да стане варненска територия, а не да бъде управляван от столицата. Още на следващата сесия на общинския съвет ще внесем предложение кметът да поиска с официално писмо той да бъде върнат на града ни. Не може и не трябва да позволяваме София да забранява на варненци да ползват собствения си парк.  Или трябва да чакаме проф. Илчев да постави на входа на парка хора, които да питат варненци имат ли определена политическа принадлежност, и ако имат да не ги допускат до поляните.

Спомням си, как преди само няколко години с проф. Илчев подписахме споразумение, с което като председател на общинския съвет във Варна приех да отстоявам територията на екопарка да бъде вписана като зелена зона в Общия устройствен план на града, за да бъдат пресечени всички опити там да се строи. Изпълнихме го. А сега същият този проф. Илчев забранява на варненци празник в същия този екопарк.

Май наистина е време Варна да си върне екопарка и София да спре да се опитва да управлява града ни.

 

 

 

покажи / скрий коментарите

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

Още публикации