advert

advert

advert

Tall Ships отново ще е във Варна, доволен съм, че преди години проправихме пътя

Чета днес, че Варна отново има покана да бъде пристанище домакин на престижната ветроходна регата Tall Ships. Корабите под ветрила отново ще изпълнят не само пристанището, а и очите, и душите на варненци и гости през септември 2016 г. / ако разбира се общината приеме поканата/.

Искрено се радвам на тази новина, защото зная, че ни костваше не малко усилия и още повече нерви, защото трябваше да убеждаваме невярващите за какво невероятно събитие става въпрос. И още – какъв престиж ще донесе то на Варна.

Поколения български моряци бяха мечтали да видят красивите ветроходи във Варна. Да видят Парада на ветрилата във Варненския залив.

Помня, че още през 2005 г. установихме контакт с международната ветроходна асоциация Sail Training International и за първи път започнахме преговори за домакинство на Варна на престижното събитие. Тогава вече бях председател на Общинския съвет във Варна. През месец май 2006 г. във Варна дойде сър Найджъл Роув, председател на STI. На специална церемония подписахме договора за домакинството на Варна през 2008 г.

_MG_4460 _MG_4480 _MG_4549 mexico_ship

Бях толкова доволен от този факт, че споделих пред близки: „Една мечта се сбъдва“.

За съжаление на мен, а и на много други, които знаеха за какво събитие наистина става дума, регатата беше отложена с две години по искане на STI.

Като генерална репетиция за нея обаче през лятото на 2008 г. направихме своеобразна генерална репетиция и си проведохме наш варненски Парад на ветрилата, поведен тогава от „Калиакра“. Заливът се изпълни с платна /бел. една от снимките на началната страница на блога е точно от този момент/.

Използвахме времето на отлагането, за да проучим как по света пристанищата домакини посрещат регатата. Заедно с медии и колеги бяхме в Берген и в Турку, където направихме презентации на Варна на борда на „Калиакра“ и поканихме капитаните на всички останали кораби да вземат участи в първите в историята на регатата гонки в Черно море.

Варна стана домакин на Historical Seas Tall Ships Regatta – Varna през 2010 г. Не успях тогава да видя корабите, поради независещи от мен обстоятелства, но знаех, че са във Варна, знаех, че много хора са видели колко са красиви и величествен и изпитвах удовлетворение, че сме работили за нещо, което наистина градът ни заслужава. Знаех още, че веднъж дошли във Варна, те ще се връщат отново и че няма начин пак да не бъдем домакин на морското годишно събитие в международен план.

Така и стана, през 2014 година те отново радваха очите и сърцата на хиляди варненци и гости на града. Три дни районът на пристанище беше притегателен център да още и още повече хора.

През 2016 г. отново ще изпълнят варненския залив. Отново ще има Парад на ветрилата. Отново Варна ще бъде център на събитията. Заради това си струваха и нервите, и усилията и преодоляване на невярващите погледи, че няма как да се случи и че Варна не може да бъде домакин на събитие от такъв ранг. Е, може – през 2010 г. беше за първи път, през 2014 г. за втори път и през 2016 г. ще бъде за трети път.

А аз ще се радвам отново да видя колегите от STI – Международната ветроходна асоциация, които още през 2006 г. повярваха в нас.

покажи / скрий коментарите

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

Още публикации