advert

advert

advert

Като няма икономика ще броим бедните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5543345

2 621 782 български граждани живеят в крайна бедност. Това е 36% от населението на страната, като средният дял за Европейския съюз е 8,2%. В същото време едва 3,5% от средствата в национaлния бюджет се използват за социално подпомагане и помощи. Това сочат данните от последното изследване на Колектива за обществени интервенции и КТ „Подкрепа“, представено днес.

600 хиляди са работещите бедни, 460 хиляди българи никога не са плащали здравни осигуровки и причината за това е крайната бедност. 1,3 млн. са бедните пенсионери.

По данни на НОИ средният брой на безработните в Бългрия за 2015 година е 330 816, а 73% от тях не получават обезщетение за безработица.

В т. нар. сива бедност влизат хората, които по никаква начин не са обхванати от статистиката и за които не се предвиждат никакви мерки за подпомагане – по груби оценки те са около 2 600 000.

През 2012 г. делът от БВП, използван за социална защита, е с близо 12 пункта по-нисък от средния за Европейския съюз.

Митове за социалното подпомагане 

По едно, са на мнение от „Подкрепа“, обаче сме наравно с ЕС – по митовете за социалното подпомагане.

„Митовете, които се налагат и се разпространяват около социалното подпомагане довеждат до това редица социални плащания да бъдат замразени с години“, заяви Ваня Григорова, председател на „Солидарна България“. Докато публичното говорене е за това, че социалните помощи са твърде щедри, обезкуражават хората да работят, създават паразити, има непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи. За 2008 година броят на получателите на социални помощи е намалял с 1,8%. За 2010 – с 37%, за 2013 и 2014 има леки увеличения от по 0,4 и 0,5 на сто, а за 2015 има 3,7% намаление. За последните 9 години броят на подпомаганите крайно бедни с т.нар. гарантиран минимален доход е редуциран със 77%.

Колкото повече се пропагандира за високите социални помощи, толкова повече те всъщност намаляват, констатират от „Подкрепа“. Подпомагането се редуцира с едва забележими и наглед незначителни промени, които обаче, както данните показват, имат своят ефект, са на мнение съставителите на изследването.

Митът, че у нас има твърде много инвалиди, е само един от митовете за злоупотреби, които се тиражират, а заради други митове не се увеличава например майчинството, посочи още Ваня Григорова.

Броят, например, на майките под 19 годишна възраст с три деца в България през 2011 година е бил 273, като от тях 128 са от ромски произход. Заради по-малкото число, обаче, са ограничени добавките за всички.

Малко над 700 хиляди деца получават детски надбавки, но същевременно 400-500 хиляди са децата, които не получават.

През 2015 година помощи при раждане са изплатени за 67 523 деца. Броят на отпуснатите еднократни помощи за майки студентки е намалял за 2015 година с над 43%. За последната година броят на подпомаганите бременни бедни е 15 660, което е с 19% по-малко от броя им през 2007 година.

От бюджета на Агенцията за социално подпомагане над 42% се дават за детски добавки, 15% за хора с увреждания, 9% са за месечни надбавки на деца с увреждания и по-малко от 6% за лица в крайна нужда.

Според Европейския форум на хората с увреждания средният дял на инвалидите в Европа е 16 %. В България те са около 12 %. Въпреки че сме под средноевропейските нива, на нас ни се втълпява, че тези помощи са страшно много и със сигурност има злоупотреби, коментира Григорова. Тя бе категорична, че това не е аргумент да се намалят плащанията на хората, които имат най-голяма нужда от тях.

В България оценка на злоупотребите със социални плащания не са правени. Във Великобритания едва 0,7 % от получателите злоупотребяват със системата, а в Канада 0,6 % от подпомаганите. Въпреки това и там хората смятат, че има огромни злоупотреби със социалните плащания, коментира Григорова. В Нова Зеландия измамите със социални помощи струват на данъкоплатците 5 долара на година. За сравнение, данъчните измами костват на всеки новозеландец по 1500 долара всяка година.

покажи / скрий коментарите

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

Още публикации