advert

advert

advert

Реформи на инат или Решението

Гледах тази вечер новините. Гледах протеста на полицаите. Видях площада пред Народно събрание – почернял от хора. В един момент паднали на колене. Заедно. Всички. Цели семейства.

Чух какво каза властта в опит да потуши недоволството. И по важно – чух какво казаха недоволните от другата страна. „На тъмно“, „без да ни питат“, „един министър решил“, „20-те заплати не са най-важното, те бяха капката, която преля“- бяха само част от коментарите на полицаите, навръх професионалния си празник, излезли да протестират, не да празнуват.

Едно си мисля сега – времето, в което властта вземаше решения без да пита никого и най-вече потърпевшите от което и да е решение, в случая полицаи, служители на реда, надзиратели, а може учители, лекари, социални работници и още много други, свърши. Свърши времето властта да прави реформи на инат, защото така иска и така си връзва бюджета.

Решението. Реформи трябва да има. Ясно е. Обаче!?

Реформите ще бъдат успешни тогава, когато държавата, властта, независимо кой я държи в даден момент, мислят заедно с хората. И заедно с хората седнат и обсъдят, че в България, във всеки град, във всяко населено място трябва да се определят вечните приоритети за развитие. Да ги определят всички заедно и властта, и хората. Да се постигне съгласие кое може да се направи сега, кое после, кое още по-после. Знам, че няма да е лесно. Но пък съм сигурен, че не е невъзможно.

Трябва диалог. Диалог между всички – власт, хора, бизнес, малки, големи, млади и стари. Диалог, за да се начертае план, с който държавата да има икономика. Да има приходи в бюджета, различни от фондове на ЕС, които в последните години превърнахме в мантра и за доброто и за лошото.

Няма ли икономика, няма ли приходи в държавата, което ще ни направи силни и независими от външни намеси, ще продължаваме да броим откъде и колко левчета механично да добавим или отрежем от държавния бюджет. И вместо реформи на съгласието ще има нови и нови протести, които от една страна ще разкъсват обществото, ще противопоставят едни срещу други определени групи хора без никога и по никакъв начин да успеем да намерим пътя. Този на съгласието. Всъщност това е решението. Дългосрочното. И за държавата. И за хората.

покажи / скрий коментарите

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.

 

Още публикации